Ieder jaar zijn er vele Nederlanders die een vakantiehuis in het buitenland kopen of die definitief uit Nederland vertrekken. Een aantal daarvan kunnen we volgen via televisieprogramma’s als “Ik vertrek” en “Wij emigreren”. Hoe leuk is dat om mensen te volgen die hun droom najagen? Tegelijkertijd verbazen wij ons over hoe onvoorbereid deze mensen soms zijn. Ze spreken de taal niet, zijn niet bekend met wet- en regelgeving en vaak is hun budget te krap.
Een aantal voorbereidingen moet je ons inziens zeker treffen voordat jij je in een dergelijk avontuur stort. Ook als jij een vakantiewoning in Spanje wilt kopen zul jij je voor moeten bereiden. Daarom geven we je een aantal tips.
1. Neem voldoende tijd, het is een tijdrovend proces
Bij de aankoop van een vakantiehuis ga je niet over één nacht ijs. Het is voor velen een tijdrovend proces, zeker als je dit doet zonder professionele begeleiding. Je zult je dan overal zelf in moeten verdiepen en de juiste betrouwbare partijen moeten zoeken. Daarnaast zul je wellicht geregeld op en neer moeten reizen om de grip op het aankoopproces niet te verliezen.
2. Zoek betrouwbare, lokale partijen die jou begeleiden
De aankoop van een vakantiehuis in het buitenland kun je niet zonder goede ondersteuning van een advocaat, jurist of fiscalist uit het desbetreffende land. Iemand die jou tijdens het proces kan informeren, adviseren en bijstaan. Een advocaat kan zaken uitzoeken met betrekking tot bijvoorbeeld vergunningen, kan alle documenten beoordelen, spreekt de taal en is op de hoogte van de lokale wet- en regelgeving.
3. Onderzoek de fiscale consequenties vooraf
De lokale belastingregels zullen anders zijn de regels in Nederland. Een fiscalist kan jou adviseren en informeren over de fiscale consequenties. Wij merken vaak dat onze klanten ook hun Nederlandse accountant om raad vragen. En dat moedigen wij ook vooral aan, maar een Nederlandse accountant is niet altijd op de hoogte van de spelregels en belastingen in het buitenland. Daarom adviseren wij ook om op de plek van bestemming je goed te laten informeren.
4. Informeer vooraf naar de financieringsmogelijkheden
Indien jij een financiering nodig bent voor de aankoop van je woning, zul jij bij een Spaanse bank een hypotheek moeten aanvragen. Nederlandse banken geven geen hypotheek op buitenlands onroerend goed. Laat je tijdig informeren over de mogelijkheden zodat je weet hoe jouw totale budget eruit ziet en zodat je weet op welk moment de bank zal bij springen. Vaak zul je eerst je eigen geld moeten aanspreken alvorens de bank zijn deel geeft.
5. Check wie je vakantiewoning veilig en betrouwbaar kan verhuren en onderhouden
Indien jij je vakantiewoning tijdens jouw afwezigheid wilt verhuren, dan zul je daarvoor de juiste vergunning moeten hebben. Deze kun je vrij eenvoudig aanvragen, maar dit moet wel gebeuren. Daarnaast is het zaak dat jij je verdiept in een goede betrouwbare partij die jouw woning voor jou gaat verhuren. Want je zult vanuit Nederland niet zelf de schoonmaak kunnen doen of de sleuteluitgifte kunnen verzorgen.
Daarnaast moet je ook nadenken over het beheer en het onderhoud van jouw vakantiehuis. Het kan zijn dat je dit volledig zelf voor je rekening neemt, maar dan kan dat betekenen dat jij tijdens je verblijf in je vakantiehuis niet de rust en comfort ervaart waar je juist zo van gedroomd had. Je moet zelf aan de slag met het schoonmaken van je zwembad, onderhouden van je tuin en het achterstallige schilderwerk moeten doen.
6. Houd rekening met de bijkomende kosten
Ten slotte moet je ook rekening houden met de bijkomende kosten. Veel mensen staren zich blind op de aankoopprijs, maar houden geen rekening met de aankoopkosten. Deze liggen in Spanje zo rond de 14%. Indien jij een financiering nodig bent, wordt dat nog iets hoger.
Daarnaast krijg je nog te maken met verbouwingskosten, reiskosten, verzekering, gas, water licht, lokale belastingen etc..
7. Ons is advies is daarom
Ga altijd in zee met een betrouwbare partner, iemand die jou kan begeleiden tijdens het gehele aankoopproces. Een professional doet dit dagelijks, daar waar het aankopen van een vakantiehuis in Spanje voor jou waarschijnlijk iets eenmaligs is.
Laat je bijstaan door een Spaanse advocaat en laat je goed adviseren door je accountant en een lokale fiscalist. Bespaar nooit op professionele ondersteuning. Laat dit niet de sluitpost van je begroting zijn.
Wil je al deze zaken nu voorkomen omdat je daar A geen tijd voor hebt, B geen zin hebt om alles uit te zoeken en C je gewoon wil laten bijstaan door een betrouwbare partner. Dan helpen wij jou graag bij de zoektocht naar jouw exclusieve vakantiehuis in Spanje op één van de mooie golf- beach & wellness resorts die wij in Nederland mogen vertegenwoordigen.