Stel je een bergpad boven een kloof voor. Een metertje breed en honderd meter boven een prachtige rivier. Sinds de grondige restauratie in 2015 kun je zonder gevaar voor eigen leven een wandeling maken over dit pad dat drie kilometer lang is. Vanaf het pad heb je de meest verbluffende uitzichten en sta je oog in oog met een uitbundige waterval. Hou jij van een spectaculaire wandeling en wil je eens wat anders dan door de bergen lopen? Dan is het bewandelen van het Koningspad echt iets voor jou.
De geschiedenis van het Koningspad
Een eeuw geleden werd Caminito del Rey aangelegd in Andalusië in Zuid-Spanje. Het pad, met ruwe rotsen aan de ene kant en een loodrechte afgrond aan de andere kant, was levensgevaarlijk. Maar het pad was noodzakelijk, want zo konden arbeiders werken aan de hydraulische energiecentrales en de stuwdam. Er kon namelijk elektriciteit opgewekt worden door het water van de ene kant van de kloof naar de andere kant te brengen en dat was natuurlijk belangrijk voor het land.
In 1905 was het pad klaar: drie kilometer lang, maximaal een meter (!) breed en honderd meter boven de rivier.
Het duurde ongeveer vijftien jaar voordat het pad een naam kreeg. Dat was in 1921, toen koning Alfonso XIII het pad bewandelde. Het was de enige manier waarop hij bij de nieuwe dam Conde del Guadalhorce kon komen om deze officieel te openen. Sindsdien heeft het pad een naam: Caminito del Rey, ofwel het Koningspad.
Levensgevaarlijk pad?
In de jaren erna kwamen er andere manieren van stroom opwekken en de centrales werden steeds minder gebruikt. Op een gegeven moment werd het pad voornamelijk bewandeld door bewoners uit de omgeving die naar omliggende dorpen liepen.
Het pad werd niet meer onderhouden, met als gevolg dat het Koningspad levensgevaarlijk werd: er braken stukken van af, leuningen begaven het en regelmatig vielen er rotsen. Daarom sloot de Spaanse overheid het pad in 1992.
Maar zoals dat vaak gaat bij dingen die niet mogen, werd het pad aantrekkelijk voor met name klimmers. Deze durfallen liepen illegaal over het pad, met dikwijls een dodelijke afloop. In 2010 overleed er voor het laatst iemand tijdens het lopen van de route.
Als je het Koningspad nu bewandelt, kun je je goed voorstellen dat het regelmatig misging. Het nieuwe pad is namelijk gebouwd boven de oorspronkelijk weg. Als we eerlijk zijn, krijgen wij de kriebels bij het zien van dat smalle paadje, zonder leuning en met gaten op veel plekken.
Nieuw leven
Het was 2006 toen de regering van Andalusië bedacht dat het Koningspad een toeristische attractie kon worden. Pas in 2014 werd gestart met de renovatiewerkzaamheden. Een flinke klus, want de stalen constructie moest verankerd worden in de berg. Toch ging het snel, want een jaar later werd het nieuwe Koningspad geopend voor publiek. Ook hadden ze meteen de toegangswegen aangepakt, voorzieningen gebouwd en waren er meer parkeerplaatsen aangelegd.
Sindsdien trekt Caminito del Rey dagelijks flink wat toeristen. Het pad dat dwars door het ravijn loopt, is namelijk nog nét zo mooi en spectaculair. Op sommige stukken is het nieuwe pad zelfs van glas…
Voor waaghalzen zonder hoogtevrees
Inmiddels is het Koningspad geen noodzaak meer, maar een aantrekkelijk wandelpad voor toeristen. De dubieuze titel ‘gevaarlijkste wandelpad van Europa’ behoort allang niet meer toe aan het Koningspad, tot teleurstelling van ervaren bergwandelaars en klimmers. Maar wij zijn er blij mee dat je tegenwoordig veilig over het pad kunt lopen en van de prachtige omgeving van Andalusië kunt genieten. Kanttekening: heb je last van hoogtevrees, dan kan het Koningspad een uitdaging zijn.
Ben jij in het zuiden van Spanje, breng het Koningspad dan zeker een bezoek. Het is aan te raden om op tijd te reserveren, want de dagen zijn snel volgeboekt – zeker in de zomer. Het is ook leuk om de route te lopen met een ervaren gids. Zo krijg je nog veel meer gevoel bij het pad en zijn geschiedenis.
Ben jij nou écht vaak in Spanje te vinden en zou je hier een eigen woning willen hebben? Overweeg dan om te investeren in een vakantiewoning in Spanje. Bekijk ons aanbod en neem contact met ons op als je meer informatie wilt.